Euro 2016 Ιστορία

Euro 1984: Το καλύτερο όλων… με τον καλύτερο όλων!

Θεωρείται ίσως το καλύτερο Euro όλων των εποχών, γεγονός που προκαλεί προσδοκίες! Με τον Μισέλ Πλατινί να κάνει… θαύματα, η Γαλλία κατακτά το πρώτο της τρόπαιο, στη δική τη διοργάνωση, το 1984.

Σε ένα γρήγορο γκάλοπ μεταξύ… παλιοσειρών στον ΣΠΟΡ FM, η διοργάνωση της Γαλλίας, το 1984, κερδίζει άνετα (παρά, μάλιστα, το γεγονός πως Ιταλία, Αγγλία, Ολλανδία και Σοβιετική Ένωση την παρακολούθησαν από τον… καναπέ τους) την πρώτη θέση στη λίστα με τα καλύτερα Euro. Και ο λόγος, προφανής και με ονοματεπώνυμο: Μισέλ Πλατινί! Ο μετέπειτα πρόεδρος της UEFA -και «μαύρο πρόβατο», πλέον, για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο…- βρίσκεται στα καλύτερά του και… παίρνοντας από το χέρι τους διοργανωτές, τους οδηγεί στην πρώτη τους κούπα Ποτέ άλλοτε μία διοργάνωση δεν συνδέθηκε τόσο πολύ με έναν παίκτη!

Εννέα γκολ σε πέντε ματς πέτυχε ο θρύλος του γαλλικού ποδοσφαίρου, με δύο «κολλητά» χατ-τρικ στον όμιλο(!), αριθμοί που παραμένουν αξεπέραστοι μέχρι και σήμερα. Και δεν ήταν και επιθετικός! Γενικώς, πάντως, και πέρα από το καταπληκτικό ποδόσφαιρο που πρόσφεραν στο κοινό ο Πλατινί και η παρέα του, το Euro της Γαλλίας ήταν εξαιρετικό. Είχε διάρκεια 15 ημερών, οκτώ πολύ καλές ομάδες, ενώ για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το χιαστί σύστημα.

inner

Όπως προείπαμε, ωστόσο, την παράσταση έκλεψε, αναμφίβολα, ο «μαέστρος», Μισέλ Πλατινί, που οδήγησε τους Γάλλους στην κατάκτηση του τροπαίου, μέσα στο «σπίτι» τους! Στον πρώτο όμιλο, οι «τρικολόρ» έκαναν… πάρτι, και με τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς, απέναντι σε Δανία, Βέλγιο και Γιουγκοσλαβία, δεν είχαν το παραμικρό πρόβλημα να προκριθούν με το απόλυτο των βαθμών στα ημιτελικά, εκεί που τους ακολούθησαν και οι Δανοί. Από τον άλλο όμιλο, Ισπανία και Πορτογαλία πέταξαν εκτός της Δυτική Γερμανία, ενώ τελευταία τερμάτισε η Ρουμανία του… γνωστού μας, Λάζλο Μπόλονι -που είχε πετύχει, μάλιστα, το γκολ με το οποίο οι Ρουμάνοι είχαν πάρει τον τιμητικό έναν βαθμό τους απέναντι στους Ισπανούς (1-1).

inner

Στους «4» είχαμε δύο ανεπανάληπτες «μάχες», με τη μία να κρίνεται στο 119’ της παράτασης από τον Πλατινί και την άλλη στα πέναλτι! Γαλλία και Πορτογαλία ήρθαν ισόπαλες 1-1 στην κανονική διάρκεια, για να προηγηθούν οι Ίβηρες στο 98’! Με δύο γκολ στα τελευταία έξι λεπτά του έξτρα χρόνου, όμως, οι Γάλλοι έκαναν ΕΠΙΚΗ ανατροπή και προκρίθηκαν -μπροστά σε 55000… τρελαμένους Γάλλους στη Μασσαλία- στον τελικό (3-2)!



Στη Λιόν, στον άλλο ημιτελικό, Ισπανοί και Δανοί πήγαν στα πέναλτι, μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης, με τους πρώτους να ευστοχούν σε όλα, τους Σκανδιναβούς να χάνουν το τελευταίο και τους πρωταθλητές Ευρώπης του 1964 να… τσεκάρουν το «εισιτήριο» για τον τελικό, για δεύτερη φορά στην ιστορία τους. Στο μεγάλο ματς του Parc des Princes, ωστόσο, δεν είχαν καμία τύχη… Οι «τρικολόρ», με ένα γκολ του Πλατινί στο 57’ και άλλο ένα του Μπελόν στα… χασομέρια, νίκησαν άνετα 2-0 και σήκωσαν στον ουρανό του Παρισιού το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας τους, σε μία, πραγματικά, άρτια διοργάνωση, που μας κάνει να ελπίζουμε σε εξαιρετικά πράγματα και φέτος, αν σκεφτούμε, φυσικά και το απίθανο Μουντιάλ που διοργάνωσε η Γαλλία το 1998 -και την πολύ καλή μπάλα που είδαμε και εκεί.

inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x